Har netop genset Clive Barkers formidable monster-horrorfilm “Nightbreed” fra 1990, og kan på det varmeste anbefale alle at finde sin indre monsterelsker frem og se denne perle…

Hvad enten man er til Clive Barkers kringlede univers, hvor monsterne lever i den urgamle kirkegård “Midian”, eller hvorvidt man kan nyde David Cronenbergs overlegene protræt af en moderne seriemorder/psykopat, så er “Nightbreed” en vinder!

Den engelske horror-/fantasyforfatter Clive Barker har altid haft en forunderlige evne til at skrive smuk poesi, der kan få alle horrorelskere til at gå i ekstase – og “Nightbreed” er ikke ulig dette – baseret på Barkers roman “Cabal”, som jeg har liggende, men desværre ikke fået læst endnu.

Et virkelig plus i filmen er monsterdesignsene… for de er virkelig fremragende – aldrig har man set så forskelligt et udbud af ny-klassiske filmmonstre… jeg synes næsten at ensemblet formår at overgå den samling man ser i en anden klassiker, nemlig Tod Brownings “Freaks”, hvor det dog var naturlige “freaks” og ikke almindelige mennesker i make-up.

Mod slutningen mister filmen dog lidt af sin effekt, idet “Midian” pludselig skal indhylles i et eksplosionsinferno og skydegale betjente og lokale “rednecks” invaderer stedet. Men det tilgiver man dog Clive Barker for, fordi han skulle jo nok oprette interessen for den konflikt som hele filmen hele tiden drages imod… nemlig det endelige opgør mellem “The Tribe of the Moon” og menneskerne.. Man kan dog hele filmen igennem nyde Danny Elfmans vidunderlige, hjemsøgende score til filmen, der virkelig fungerer upåklagelig med masse af korsang og grænsesøgende melankoli.  – Det engelske horror black metal band Cradle Of Filth dedikerede sågar en af deres albums til dette vidunderlige univers, idet de navngav det “Midian”, og jeg vil anbefale alle metalfans at høre dette album, hvis man da ikke allerede kender det?? – det er virkelig noget nær klassikerstatus..

Filmen skuespil er okay, men der er en der virkelig brænder igennem, og det er den canadiske filminstruktør og nogle gange skuespiller, David Cronenberg. Han er fantastisk som den helt igennem syge Decker, der prøver på at skyde sine seriemordergerninger på Boone. Dog er der en fejl mod slutningen af filmen, hvor Boone slår Decker ihjel, og han styrter til jorden uden maske! – prøv lige at se i filmens dødende scener, der er en Decker med maske? – besynderligt!

Anyway, her vil min dødsrallen ikke længere kunne nedfældes, men hvis du er i den situation, at du sidder derhjemme, godt trygt og rart i din varme stue, og endnu ikke har stiftet bekendtskab med de vidunderlige væsner i “Nightbreed”, så gør det nu! inden Decker kommer efter dig!

Posterart til Clive Barkers monsterhovedværk, “Nightbreed”…

Reklamer