Som jeg vistnok før har ytret på bloggen, så griber tilbudsfanden nogle gange fat i mig og jeg udvikler mig til lidt af en bargainhunter. Det i sig selv er nok ikke så slemt, men nogle gange kan det også blive for billigt! – men til tider sker det også at man finder lidt af en gevinst blandt de mange virtuelle tilbudshylder hos de mange forhandlere af dvdfilm på Internettet. Nu har jeg været heldig og fundet en fremragende film til den netto sum af 19,95 danske kroner – endda hos en dansk dvdforhandler, nemlig http://www.dvdoo.dk

Titlen er den meget atypiske amerikanske western fra 1954 – “Track Of The Cat”.

Instrueret af den Oscarbelønnede William A. Wellman og med en fremragende skuespiller som Robert Mitchum i hovedrollen, men dertil også et ganske velfungerende galleri af birollekarakterer, bestående af blandt andre Teresa Wright, Tab Hunter, Beulah Bondi og Philip Tone. Desuden er filmen produceret af John Waynes produktionsselskab “Batjac”.

Jeg blev meget overrasket over “Track Of The Cat” – der måske ligner lidt en typisk western med en mand på en hest i et sneklædt bjerglandskab på dvdcoveret – men der er i stedet tale om et regulært familiedrama, hvor emner som afhængighed, tab, religion og det med at blive voksen og begynde at opføre sig som en mand berøres i stor stil. Anført af den gamle, stædige matriark af familien Bridges, der forguder sine to ældste sønner, men ikke kan affinde sig med den yngste og dennes flirt med en anden ung pige fra en fremmed familie, der faktisk er på besøg hos den store familie. Robert Mitchum spiller Curt Bridges, den store hovedrolle og familiens førstemand, godt nok er han ikke den ældste, og ej heller den yngste, men han er en gennemført hård banan, der ikke skyder nogen midler for at gå efter det han vil have. Således gør han også kur til den yngste bror, Harolds flamme i form af pigen fra den anden familie. Hvor filmens titel og start-handling leder tankerne hen til en hektisk jagt på et stort, sort kattedyr, så fornemmer man allerede at tingene bliver vendt lidt på hovedet, da den ældste bror, Arthur, efterlades alene i vildmarken, og dernæst bliver angrebet af det store dyr. Curt vender tilbage og finder ham liggende i sneen. Intetanende kaster han ham ombord på en noget vild hest, der skal transportere den bevidstløse Arthur hjem, imens Curt indleder sin ene-jagt på panteren. Senere, da hesten finder hjem, og chokket over den nu døde Arthur har lagt sig, finder den gamle mor ud af at Arthur godt nok har mærker af et angreb af kattedyret, men også at hans hals er brækket…spørgsmålet er så om det er sket, da Curt lagde den bevidstløse Arthur på den vilde hest, der sidenhen red adskillige kilometer med ham på en garanteret vild facon.

Det er et stort spørgsmål i filmen, men også den yngste brors frigørelse fra familien er et stort emne. Pludselig er den ældste bror død, den mellemste er forsvundet i snestormen, og den yngste mand må nu tage affære. Den ældgamle far er en fordrukken skiderik, og moderen et religiøs rabalder. Familien består dog også af en datter, der var meget glad for den ældste bror, men hendes karakter i filmen udmunder mest i et par seriøse konfrontationer med den alderende mor. Det er et kæmpe issue om den yngste bror kan løsrive sig og endelig vokse op til at blive den modige, unge mand som han viser enkelte tegn til at kunne udvikle sig til. Det er nok filmens største problematik. Og selvom Robert Mitchum krediteres først og alene, så fører de andre skuespillere godt an når det kommer til stærkt skuespil. Der er så meget indestængt vrede i familien Bridges hus, og man sidder kun og venter på at vulkanen går i udbrud.

Jeg må indrømme at jeg er meget begejstret for denne film. Det er en meget atypisk westernfortælling, og det store 10.000 kroner-spørgsmål er vel om hvorvidt det er en western, fremfor et nervepirrende familiedrama i en western-setting. Det føler jeg mig ikke helt rustet nok til at kunne vurdere, men det er dog altid en fornøjelse at se Robert Mitchum spille skuespil. Den brilliante karakterskuespiller med den meget dybe klang, formåede kun at få en enkelt Oscarnominering i sit liv, og ikke engang den gang fik han den eftertragtede statuette. Han skulle dog have haft den for “The Night Of The Hunter”, hvor han er fuldstændig forrygende som psykopatisk præst.

Well, hvis man får lyst til at investere i dette vidunderlige stykke filmisk genistreg, så kan dvdudgivelsen stadigvæk erhverves til den netto sum af 19,95 danske kroner. I sandhed en fornuftig investering.

Den danske dvdudgivelse af "Track Of The Cat" fra 1954 byder på både et kommentarspor og et flerdelt omfattende making of-program om filmen. Desuden et par trailere og et fotogalleri - alt det til 19,95! Where do I sign?...

Den danske dvdudgivelse af “Track Of The Cat” fra 1954 byder på både et kommentarspor og et flerdelt omfattende making of-program om filmen. Desuden et par trailere og et fotogalleri – alt det til 19,95! Where do I sign?…

Reklamer